Welkom op Samen Lingewaard

Multifunctioneel centrum Bemmel

Bemmel verandert, het dorp vergrijst en contact met anderen wordt steeds minder vanzelfsprekend. Een toegankelijk en bruisend ontmoetingscentrum in het hart van Bemmel draagt bij aan ontmoeting en verbinding. Gemeente Lingewaard heeft samen met mogelijke gebruikers, ondernemers en inwoners onderzocht of winkelcentrum De Assenburg een goede plek is voor zo’n ontmoetingscentrum.

 

Bruisend hart

In de tweede helft van 2024 gaat gemeente Lingewaard aan de slag met het Accommodatieplan Bemmel. We zijn wel vast aan het kijken naar mogelijke locaties voor een verbreed ontmoetingscentrum. 

Het idee is dat De Bibliotheek, Sociaal Cultureel Centrum De Kinkel en Stichting Welzijn Lingewaard (SWL) gaan samenwerken vanuit één gebouw. Het liefst op een zichtbare en toegankelijke plek in het dorp. Samenwerking biedt veel voordelen. Zo kunnen organisaties bijvoorbeeld samen vrijwilligers inzetten en samen activiteiten opzetten. En: veel meer aan inwoners laten zien wat ze doen. We verwachten dat dit tot een beter bezet rooster leidt en meer mensen naar de activiteiten trekt. 

Participatietraject

In de eerste helft van 2024 is onderzocht of we van De Assenburg een levendig ontmoetingscentrum kunnen maken. We hebben gesproken met veel betrokkenen. Met bestuur en gebruikers van De Kinkel, SWL en Bibliotheek bijvoorbeeld. Maar er zijn ook bijeenkomsten geweest met winkeliers, ondernemers en wijkplatform. Voor inwoners is half juni een groot evenement georganiseerd: het DromenLab. We willen van zoveel mogelijk betrokkenen weten hoe zij het Bemmels ontmoetingscentrum voor zich zien. En wat hun wensen en behoeften zijn. 

Locatie Kinkel 

De verschillende gesprekken en bijeenkomsten hebben veel waardevolle informatie opgeleverd. Een vraag die vaak naar voren kwam is of het mogelijk is de huidige Kinkel om te bouwen tot ontmoetingscentrum. Daarom hebben we net voor de zomervakantie beslist dat we ook De Kinkel meenemen in het onderzoek. 

Besluit 

De resultaten van het onderzoek zijn nu bekend. Hieruit blijkt dat De Assenburg geen geschikte locatie is voor een ontmoetingscentrum. Dat heeft te maken met kosten en met beperkingen in de gebruiksmogelijkheden. Activiteiten in De Assenburg komen daardoor onvoldoende tot hun recht. Ten slotte blijkt uit het participatietraject dat er te weinig draagvlak is voor een ontmoetingscentrum in De Assenburg. Begin september 2024 heeft de gemeente beslist dat De Assenburg afvalt als locatie voor het ontmoetingscentrum Bemmel. 

Vervolg

We gaan nu kijken of De Kinkel misschien geschikt gemaakt kan worden als ontmoetingscentrum. Samen met inwoners en organisaties in Bemmel maken we een nieuw plan voor De Kinkel en de omgeving. 

Meer informatie

U kunt het rapport Haalbaarheidsstudie Ontmoetingscentrum Bemmel downloaden. In het document vindt u ook een samenvatting van de bevindingen. 

Cookie-instellingen